Toplam 113 ürün görüntüleniyor.
1 2

Mdf ve Boyalı Mdf Nedir?

Ahşap işlemlerinde en çok kullanılan malzemelerden biri olan MDF, Medium Density Fiberboard kelimelerinin ilk harflerinin bır kısaltmasıdır. Türkçede orta yoğunluktaki lifli levhalar olarak çevrilebilecek olan bu malzeme, diğer ahşap ürünlerinden farklı olarak bazı ısı ve basınç işlemleri sonrasında elde edilmektedir. Yoğun kullanımı ile birlikte sektör içindeki farklı amaçların tümüne hizmet edebilmek adına mdf farklı türlere ayrılmıştır. Bu türlerden en yoğun olarak kullanılanı 3mm MDF’dir. Ahşap ürününün kesitinin boyu üzerinden hesaplanan bu değer, kullanım amacına göre MDF üzerinde değiştirilebiliyor. Bir diğer MDF türü de boyalı MDF’dir. Çeşitli işlemler sonrasında MDF’nin yapısına ve görünümüne yeni bir özellik getiren bu türdeki malzemelerde özellikle gündelik kullanımlar için en ideal ahşap ürün malzemesi oluyor.

Mdf Nasıl Üretilir?

Hangi türde olursa olsun MDF malzemesinin öncelikle en saf halini elde edebilmek amacıyla yapılan işlemlerin tümü aynıdır. Öncelikle sertliği önemli olmaksızın elde edilen tüm ahşap malzeme parçalarının bir araya getirilmesi gerekir. Daha sonra bu parçalar ahşap lif özelliğini kazanacak dereceye gelecek kadar parçalanır. Elde edilen lifli yapı, yüksek derecedeki ısıya ve basınca maruz bırakılarak bu süreç içerisinde lifin reçine tutkal gibi yapıştırıcı bir malzeme ile desteklenmesi sağlanır. Bu şekilde oluşan ahşap ürün mdf olarak adlandırılmaktadır. 3mm MDF kesimine göre isim alırken; boyalı MDF ise üzerinde yapılan boyama işlemlerine göre isim almaktadır.

Boyalı 2,7mm MDF üretiminde birbirini takip eden bazı işlemler kaydedilir. Basınç ve ısı yolu ile MDF elde edildikten sonra önce MDF üzerine astar uygulaması yapılır. Ardından boyamanın hemen öncesinde macun uygulaması ile boyamanın etkisi kuvvetlendirilir. Bu şekilde boyalı mdf elde etmek mümkündür. Ancak eğer MDF’nin kendine ait bir deseni olması için tekrar boyama yapılacaksa tüm süreçlerin ardından desen boyama yapılmalı ve bunun üzerine cila uygulaması yapılmalıdır.

Kullanılan Alanlar alanlar nelerdir?

Ahşap ürünlerde kullanılan malzemelere bakıldığında malzemenin kendi yapısından kaynaklanan bazı problemler ortaya çıkmaktadır. Örneğin, sunta kullanımı sonrası hem fiziksel darbelere hem de su gibi çevresel etkenlere karşı dayanıksız bir ürün elde etmek söz konusu olmaktadır. Ancak MDF ürünleri bu konuda daha yoğun ve daha güçlü bir yapıya sahip olduğu için etkili bir kullanım alanı sağlar. Özellikle son yıllarda MDF elde etmek teknolojisinin de daha güçlü bir hal alması ile birlikte gereken yerler için sunta yerine mdf kullanımı tercih ediliyor. Oldukça ucuz olan bu malzemeler aynı zamanda uzun ömürlü de bir kullanım sağlıyor. 3mm MDF ürünleri daha çok farklı ahşap ürünlerin üzerine eklenirken; boyalı MDF ürünleri parlak ve çizilmeye karşı dayanıklı yüzeyler istenildiği takdirde kullanılmaktadır.

MDF kullanımının büyük ölçüde artış göstermesinde en büyük sebeplerden biri de lazer kesim yöntemlerinin uygulanabilmesidir. Hali hazırda uygun fiyatlı bir çözüm olarak görülen 2.7 mm mdf bu kesim tekniği sayesinde çok daha uygun fiyatlı olmaktadır. İstenilen boyutlarda ürünlere ulaşmanın en kısa yolu olarak karşımıza çıkan lazer kesim yöntemi, hatasız ürünlerin elde edilmesini sağlıyor. Özellikle seri üretim süreçlerinde bu teknik büyük avantajlar sağlamaktadır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.